sportlab leuven

Spul

06/09/2015

blijkt een taboe doorbrekende documentaire te zijn over doping in de sport.

 

 

Docu wordt in 4 delen uitgezonden in het najaar op canvas.

Zie www.canvas.be/spul

Niet te missen!

 

 

 

doping

19/03/2015

de blinde vlek van de wieler journalistiek

Walter Pauli, een gerenommeerd historicus en Knack redacteur, schreef op 13 oktober 2012 een artikel getiteld" de dode hoek van de wielerjournalistiek". Hierin moest ook hij na het USADA rapport vaststellen dat hij jarenlang misleid geweest was en ondanks het verpletterend historisch bewijs omtrent doping in het wielrennen, ook hij al die jaren niet zag wat er gebeurde. Na  een scherpe en historische analyse besloot hij " the owls are not what they seem" alluderend op het peloton. En zelf" Uilen dat zijn we te lang geweest en gebleven."

Vorige week verscheen het rapport van de CIRC ( cycling independent reform commission). Het is goed dat er een officieel document van meer dan 200 blzadzijden is dat een houvast biedt aan de instanties die het beleid uitstippelen en toezien op de naleving van de regelgeving in die sport. Er is de terechte kritiek op de kostprijs en dat het rapport niet diepgravend is. Te algemeen met weinig details of exact cijfermateriaal. "Onthutsend" is dat rapport anders wel. Nochtans vinden heel wat journalisten dat er niets nieuws onder zon is.

Deze week was er een nieuw praatprogramma op de VRT. "extra time koers" Typerend was de quote van Renaat Schotte:" het rapport slaat nergens op, die drie miljoen pond hadden ze beter kunnen gebruiken.Ik denk niet dat iemand daar nog iets nieuws in gelezen heeft."(zie sporza website)  Pardon? Als arts, fan, toeschouwer ben ik er mij helemaal niet van bewust dat vrouwenwielrennen seksueel geëxploiteerd wordt. Dat geschorste artsen toch nog steeds actief zijn. Dat cortisone nog steeds gemeengoed is in het peloton.Dat therapeutic use exemption massaal misbruikt wordt, dat er nog steeds koersen "geregeld" worden en dat de naam van 69 ! artsen aan doping kan verbonden worden enzoverder... Vaak en spijtig genoeg Vlaamse artsen. Het zoveelste bewijs dat meer dan ooit in Vlaanderen nood is aan een betere opleiding, erkenning en controle van de sportgeneeskunde.

Diezelfde journalist twittert ook op de dag van de omloop " rijden GVD, Greg!!" Nochtans heeft de raadkamer een arts doorverwezen naar de correctionele rechtbank en de betrokken  atleten werden door NADO naar hun respectievelijke commissies verwezen. Door de journalistiek wordt de perceptie gevoed alsof het gerecht dwaalt, de feiten toch niet zo erg zijn en de ganse zaak op drijfzand gebouwd is. Als het niet om een zwaar dopingvergrijp gaat dan is het mogelijks schenden van WADA regels of de "no needle policy" toch niet zo erg. Normaal zou een atleet preventief geschorst worden. BMC deed dat lekker niet. Toch niet voor zo'n "fait divers". Want stel dat Greg efffectief naar huis gestuurd wordt voor deregelijke feiten dan zou misschien een half peloton naar huis kunnen. Ik vrees dat dit dicht bij de waarheid ligt. Maar dienen we daarom minder streng te zijn? Volgens sommige journalisten blijkbaar niet.

Misschien kunnen ze eens ten rade gaan bij  hun collega Pauli.

Maar wat baten kaars en bril als ...

Blijkt die bril ook nog een kleurrijke zonnebril te zijn...

 

 


 

 

Karvonen en maximale hartfrequentie

17/03/2015


Hoe mijn harslagmeter gebruiken? Kan ik 220- de leeftijd gebruiken om mijn maximale HF te berekenen?

Op de raadpleging krijgen we vaak vragen over het gebruik van een harslagmeter.

Uit de praktijk blijkt dat mensen hun hartslagmeter foutief gebruiken of gewoon niet gebruiken omdat het bepalen van de trainingsgzones niet steeds voor de hand ligt.

Je kan heel makkelijk gebruik maken van de formule van Karvonen.

De trainingsintensiteit is dan de RUST HARTFREQUENTIE (HFrust) + ( X %) HARTFREQUENTIE RESERVE (HFreserv)

Waarbij 60 à 70 %= rustig extensief trainen, 70à 80 % intensief trainen en 90 % zeer intensief trainen is. Ben je weining getraind dan zal 60% reeds volstaan voor een rustige ( lees vetverbrandings-) training.

De HFres= de maximale HF- de HFrust.

De regel van 220- leeftijd is eigenlijk waardeloos voor trainingsadvies. Dit stelde de auteur, Dr. William Haskell, over deze formule in de NY times in 2001: " I've kind of laughed about it over the years, the formula was never supposed to be an absolute guide to rule people's training"

Inderdaad geeft die formule wel een goede mediane waarde weer, maar de spreiding is echt enorm. OP de leeftijd van 40 jaar zal je nog heelwat mensen vinden die 196 of meer halen, maar ook een een heel deel die geen 164 meer halen.

Dus meten die maxiamle harstlag!  Dit kan je gerust zelf. En ben je hier onzeker over of weet je niet of dit wel veilig kan, vraag het dan aan je arts.

De HFrust kan je  meten enkele dagen na elkaar, in dezelfde zeer ontspannen rustige situatie waarbij je heel rustig en relaxed ademt en volledig ontspannen in een zetel of op een bed ligt. Neem daar dan het gemiddelde van.

Heb je die 2 parameters HFrust en HFmax., dan kan je aan de slag.