Conditietesten

Bij Sportlab Leuven bied ik fiets- en looptesten aan. Door deze testen krijg ik een beter inzicht in hun mogelijkheden en kan ik alzo de sporters bijstaan om correcter te leren trainen en hun groeimogelijkheden en talent te ontplooien.

Conditietesten worden niet door door het Riziv terugbetaald.

praktisch

Goed om te weten

 Bij klachten of risicofactoren gebeuren de testen steeds onder ECG registratie.

Als apparatuur gebruiken we de Cyclus 2 avantronic voor fietstesten. Voor de looptest wordt een professionele Johnson loopband gebruikt. Beide worden gekoppeld aan de Medisoft Ergocard.

Vergeet niet:

Onze werkwijze

Ergospirometrie

Waarom ergospirometrie? Het grote voordeel van ergospirometrie is dat het heel wat informatie geeft over enerzijds de werking van het hart (frequentie, slagvolume aan de hand van de zuurtsofpols) en de longen (zoals ademminutenvolume, ademfrequentie, teugvolume, hyperventilatie?).

Anderzijds biedt het heel wat informatie over je energiemetabolisme. Tot waar verbrand je vetten? Is je aerobe energievoorziening wel voldoende uitgebouwd? Train je teveel in het rood? 

Het levert in ieder geval veelmeer informatie op dan louter een lactaatcurve.

ergospiro

Lactaatmetingen

In combinatie met lactaatmetingen kunnen hartslagzones dan heel nauwkeurig afgebakend worden. Ik stel dit echter nooit voor als eerste keuze van testing. Het is wel nuttig bij competitieve atleten of zeer doorgedreven amateur sporters.
Ergospirometrie kan gebeuren op loopband of fiets. Dit zal meestal jou eigen fiets zijn die gemonteerd wordt op een cyclus 2 avantronic.

Er zijn verschillende testprotocollen. Meest gebruikte protocollen hebben  blokken van 3, 5 of 8 minuten met toenemende belasting in snelheid of weerstand per blok.
Voor puur VO2 max bepalingen worden kortere protocols gebruikt (cfr. brandweer).

Rapportage en opvolging

Over je resultaten

Binnen de 14 dagen ontvang je een rapport over de test. Uitleg en advies wordt gegeven in functie van het beoogde doel, alsook algemeen trainingsadvies. Een uitgewerkt individueel schema maakt geen deel uit hiervan. 

Zo gewenst kan er wel doorverwezen worden naar een bewegingswetenschapper, coach of trainer voor verdere individuele begeleiding.

Tarieven

inspanningstest met ergospirometrie

€140,-

inspanningstest met ergospirometrie en lactaatcurve

€160,-