Sportmedische raadpleging

Sporters kunnen bij Sportlab Leuven terecht voor de preventie, diagnoses en opvolging van alle sport gerelateerde medische problemen. 

Wat is het?

Waarmee kan je bij ons terecht?

Blessures

Acute letsels ten gevolge van een sportongeval zoals breuken en verstuikingen, spierscheuren en acute peesletsels, problemen met de menisci…

Overbelastingsletsels

Zoals achillespees- en kniepeesletsels of andere pijnklachten tijdens het sporten. We analyseren het looppatroon op de loopband of de fietspositionering om het ontstaansmechanisme van het letsel te achterhalen. zoals de erg frequente achillespees- en kniepeesletsels, frictiesyndromen,….pijnklachten bij het lopen, voetproblemen….Bij lopers met overbelasting letsel wordt het looppatroon op de loopband bekeken. Dit geeft heel vaak wat bijkomende informatie over het ontstaansmechanisme van het letsel. Bij wieler-, dua- en triatleten kan een foute fietspositionering aan de basis liggen. 

Hartklachten

Zoals hartkloppingen en pijn in de borststreek tijdens het sporten.

Ademhalingsproblemen

Zoals astma, hyperventilatie of rokers die voelen dat ze wat kortademiger worden. We focussen ons hier vooral op inspanningsgebonden hoesten en een piepende adem.(astma, hyperventilatie…rokers die voelen dat ze wat kortademiger worden). Bijzondere interesse is er voor inspanningsgebonden hoesten en piepende adem.

Hoe we je helpen

Voor competitiesporters

Voor lichaamssamenstelling doen we beroep op de huidplooimeter en weegschaal. Dit volstaat meestal voor recreatieve sporters. Bij competitiesporters is het soms nuttig zo accuraat mogelijk de evolutie van de lichaamssamenstelling te volgen via DEXA-meting. Dit gebeurt bij de radioloog, bij voorkeur in het RZ van Tienen.

De vermoeide atleet is een categorie apart waar we nagaan of er wel correct getraind wordt. Bloedanalyse en inspanningstesten met lactaatmetingen kunnen soms nuttig zijn dan. 

sportmedische raadpleging

het bos door de bomen

Sportvoeding en meer

Sportvoeding en sportsupplementen zijn big business. Wat is relevant en wat is nuttig in welke sport? Op de raadpleging zoeken we naar een wetenschappelijk antwoord op jou vraag.

Sportende vegetariërs en veganisten verdienen extra aandacht. Iedereen kent het vitamine B12 tekort. Heel vaak vertonen zij nog andere tekorten die via voeding of suppletie kunnen gecorrigeerd worden om toch optimaal te presteren en te recupereren.

Tarieven

Sportmedische raadpleging

€39,-

Voor sportmedisch consult zijn we partieel gedeconventioneerd.