Doping

De blinde vlek van de wieler journalistiek

Walter Pauli, een gerenommeerd historicus en Knack redacteur, schreef op 13 oktober 2012 een artikel getiteld” de dode hoek van de wielerjournalistiek”. Hierin moest ook hij na het USADA rapport vaststellen dat hij jarenlang misleid geweest was en ondanks het verpletterend historisch bewijs omtrent doping in het wielrennen, ook hij al die jaren niet zag wat er gebeurde. Na  een scherpe en historische analyse besloot hij ” the owls are not what they seem” alluderend op het peloton. En zelf” Uilen dat zijn we te lang geweest en gebleven.”

Vorige week verscheen het rapport van de CIRC ( cycling independent reform commission). Het is goed dat er een officieel document van meer dan 200 blzadzijden is dat een houvast biedt aan de instanties die het beleid uitstippelen en toezien op de naleving van de regelgeving in die sport. Er is de terechte kritiek op de kostprijs en dat het rapport niet diepgravend is. Te algemeen met weinig details of exact cijfermateriaal. “Onthutsend” is dat rapport anders wel. Nochtans vinden heel wat journalisten dat er niets nieuws onder zon is.

Deze week was er een nieuw praatprogramma op de VRT. “extra time koers” Typerend was de quote van Renaat Schotte:” het rapport slaat nergens op, die drie miljoen pond hadden ze beter kunnen gebruiken.Ik denk niet dat iemand daar nog iets nieuws in gelezen heeft.”(zie sporza website)  Pardon? Als arts, fan, toeschouwer ben ik er mij helemaal niet van bewust dat vrouwenwielrennen seksueel geëxploiteerd wordt. Dat geschorste artsen toch nog steeds actief zijn. Dat cortisone nog steeds gemeengoed is in het peloton.Dat therapeutic use exemption massaal misbruikt wordt, dat er nog steeds koersen “geregeld” worden en dat de naam van 69 ! artsen aan doping kan verbonden worden enzoverder… Vaak en spijtig genoeg Vlaamse artsen. Het zoveelste bewijs dat meer dan ooit in Vlaanderen nood is aan een betere opleiding, erkenning en controle van de sportgeneeskunde.

Diezelfde journalist twittert ook op de dag van de omloop ” rijden GVD, Greg!!” Nochtans heeft de raadkamer een arts doorverwezen naar de correctionele rechtbank en de betrokken  atleten werden door NADO naar hun respectievelijke commissies verwezen. Door de journalistiek wordt de perceptie gevoed alsof het gerecht dwaalt, de feiten toch niet zo erg zijn en de ganse zaak op drijfzand gebouwd is. Als het niet om een zwaar dopingvergrijp gaat dan is het mogelijks schenden van WADA regels of de “no needle policy” toch niet zo erg. Normaal zou een atleet preventief geschorst worden. BMC deed dat lekker niet. Toch niet voor zo’n “fait divers”. Want stel dat Greg efffectief naar huis gestuurd wordt voor deregelijke feiten dan zou misschien een half peloton naar huis kunnen. Ik vrees dat dit dicht bij de waarheid ligt. Maar dienen we daarom minder streng te zijn? Volgens sommige journalisten blijkbaar niet.

Misschien kunnen ze eens ten rade gaan bij  hun collega Pauli.

Maar wat baten kaars en bril als …

Blijkt die bril ook nog een kleurrijke zonnebril te zijn…

meer leesvoer

Ook interessant voor jou

Conditie

BODY SENSEWEAR

In de praktijk beschikken we over 2 hoogtechnologische toestelletjes die op een zeer adequate manier iemands levensstijl in kaart brengen.

Verder lezen »