Diarree bij lopers en joggers

Deze informatie over diarree bij lopers werd gegeven door Dr. Vanderroost in een interview aan het magazine running.be

Wat is lopersdiarree?
Dit is een typische kwaal voor lopers. We zien het bijna niet bij andere sporttakken. Misschien is de term lopersdiarree wat ongelukkig gekozen. Beter zou zijn om te spreken over een ‘inspanningsgebonden stoelgangprobleem’. De definitie van diarree is een toename in loperigheid van de stoelgang, een toename in volume en een toename in frequentie. En omdat runners trot vaak maar een eenmalig feit is, is diarree geen goede term.

Hoe wordt het veroorzaakt?

De aandrang om naar de grote wc te gaan tijdens of na het lopen kent verschillende redenen. Een eerste is het mechanisch schokeffect. Als je loopt bewegen je ingewanden op en neer. En dat geeft aanleiding tot een verhoogde transit in de darmen. In rusthuizen raadt men ouderen net aan te bewegen tegen constipatie. 

Een tweede oorzaak is de slechtere doorbloeding van maag en darmen. Door de inspanning vragen de benen en de andere spieren meer bloed en zuurstof. Als je als marathonloper aan 70 procent van je VO2max loopt, vermindert de doorbloeding van je maag en darmen met 70 tot 80 procent. Daardoor krijg je een klein zuurstoftekort in de darmen, wat ook kan zorgen voor aandrang tot ontlasting. Ook warmte en hydratatie spelen een grote rol. Als je vocht verliest door te zweten zonder daarbij te drinken, dan komt de bloedvoorziening nog meer in het gedrang. Hoe slechter de hydratatie, hoe groter de kans dat je op training de achterkant van een boom moet opzoeken. En zelfs stress kan een rol spelen. De angst voor competitie kan een uitlokkende factor zijn.

Speelt voeding een rol?

Zeker. Lopers moeten gezond, gevarieerd en vezelrijk eten. Veel rauwe groenten en fruit zijn gezond. Maar eet dat liever niet voor een wedstrijd. De dagen voor een wedstrijd schakel je beter over naar een vezelarm dieet: wit brood, witte pasta. Geen volkorenproducten of rauw fruit meer, want dat zorgt voor meer ballast in je maag. Let ook op met alcohol. Alcohol irriteert het maagslijmvlies. Tijdens het lopen kan dat dan verder irriteren en beginnen bloeden. In het geval van bloedverlies moet je altijd je arts raadplegen.

En de afstand?

De afstand is ook een bepalende factor. Marathonlopers zullen eerder ten prooi vallen aan stoelgangproblemen dan lopers die kortere afstanden lopen. Hoe langer je lichaam op en neer beweegt, hoe groter de kans. Ik schat dat de helft van de marathonlopers vroeg of laat met dit fenomeen te maken zal krijgen.

Nog tips?

Ja, let op met voedingssupplementen, energiedranken en gels. Daar zit vaak cafeïne in. Cafeïne zorgt wel voor een goede vetverbranding en een goede concentratie. Maar het triggert ook de stoelgang. Voedingssupplementen zouden dus wel eens een contraproductief effect kunnen hebben. Test daarom drankjes en gels uit op training. En voor personen die ondanks aangepaste voeding en voldoende drinken toch nog darmklachten hebben tijdens of na het lopen, stel ik Loperamide voor. Dat geneesmiddel is erg effectief en staat niet op de dopinglijst.

meer leesvoer

Ook interessant voor jou